Det känns rätt trist att fyra specialister inte vet vad som är fel på mig

Så länge jag kan minnas har jag haft problem. Nu syftar jag inte till mina psykiska diagnoser utan problemen jag har med min hud. Jag har alltid varit känslig, mot allt. Min hud klarar inte värme, klarar inte kyla, klarar inte vissa material, klarar inte röd mat, klarar inte choklad, den här listan kan göras lång.

Men vet ni vad som är värst av allt? Klådan. 

Jag skulle kunna lära mig leva med min torra hud som är full av rodnader och eksem och sår. Men klådan – den förstör mitt liv. Ungefär 75% av min vakna tid så kliar jag mig någonstans på kroppen. Det äter upp mig inifrån. Ofta är klådan det enda jag kan tänka på.

När jag kommer hem sliter jag av mig byxorna och kliar mig längst benen. Innan jag ska sova är det halsen och bröstet som är värst. Jag ligger och kliar mig så att det stör min pojkvän till den grad att vi inte kan kolla på film tillsammans för att ljudet av mitt kliande är störande och tar över.

Sen kliar det i hårbottnen, i ljumskarna, i armvecken, i ansiktet, på knäna, på fötterna, på ryggen, på händerna eller kanske mest irriterande – på öronen och ögonlocken. Ibland går det så långt att till och med mina ögonvitor svullnar upp.

Så här ser min hud ofta ut.
Så här ser min hud ofta ut.

Jag har varit hos 4 specialister i vuxen ålder. Jag minns inte hur många och hur ofta vi var hos läkaren när jag var barn. Alla skriver ut olika salvor, ordinerar soltid, speciella bad, tabletter men INGENTING hjälper. Vi har testat att utesluta gluten ur min kost, att utesluta socker, att utesluta RÖD mat, att utesluta laktos. Den här listan kan också göras lång. Vi har utrett mig för kopparförgiftning (för att jag har en kopparspiral) och om det kan bero på de andra mediciner jag äter – men nej.

Nu har jag ju börjat inse att jag kanske måste leva med den här skiten resten av livet. Att aldrig kunna använda mina fina lotions från Victorias Secret, att aldrig kunna sminka mig mer än MAX  en gång i veckan eftersom huden blir torr, upprörd, inflammerad och klådan blir ännu värre.

Så fort jag rör mig så rasar det död hud från min kropp eller från mitt ansikte, trots att jag tvättar, peelar, återfuktar, fixar och trixar i all oändlighet. Jag minns inte när jag kände mig fin eller fräsch senast. Det känslan upplever jag sällan, trots att jag precis klivit ur duschen.

Vi vet att det är någon form av atopiskt eksem. Men alla läkare och specialister är överens om att det är något mer – men ingen vet vad.

collagehuden2

3 thoughts on “Det känns rätt trist att fyra specialister inte vet vad som är fel på mig

    1. Ja, det är ganska vanligt! 🙂 Som tur är så reagerar min hud inte på just denna. Däremot så blir blekningen jag måste göra innan jobbig. Måste alltid tvätta supernoga och använda mina starka salvor runt ansiktet och hårlinjen efteråt!

  1. Du kanske reagerar på histaminer? Prova att äta enligt en lista som heter SIGHI (histaminer lagras i kroppen, när hinken är full får man allergi. Sighilistan hjälper till att hålla nere nivåerna)
    Prova äta en autoimmun kost. Det finns livsmedel som skapar inflammationer och en autoimmun kost läker kroppen. (Dvs man tar bort mer än bara gluten och socker).

Comments are closed.