59 kommentarer man är så jävla trött på att höra från andra när man har depression

Jag drabbades av min första depression när jag var 21 år gammal. Och då, plötsligt, var det som att alla runt omkring mig var utbildade läkare och psykologer som visste allt om depression, stress, medicinering och dylikt. Kommentarer som kanske var menade som pepp var nedvärderande och allmänt sunkiga. Någonstans visste jag att många av dem som uttalade sig menade väl. Men i de flesta fall ville jag bara kasta min burk med anti-depressiva tabletter hårt i ögat på dem.

Självklart är det viktigt att våga prata och ge sina tips. Men innan folk öppnar käften så önskar jag att de i varje fall hade lite grundläggande kunskaper kring vad en depression faktiskt är och vad det innebär för den som är drabbad.

Den här listan kommer att ta upp ett antal kommentarer och ”tips” som man som deprimerad är SJUKT trött på att höra. Till min hjälp har jag tagit de fantastiska tjejerna i gruppen Pink Room, på Facebook. Jag kunde komma på ett 20-tal kommentarer bara genom att gräva i mitt eget minne – men bestämde mig för att kalla in hjälp för att ytterligare bredda listan på saker som kanske aldrig borde lämna läpparna på någon.

1. ”Du kan ju inte vara deprimerad, du som är så glad!”

2. ”Om du börjar träna kommer du må bättre!”

3. ”Tänk positivt i stället!”

4. ”Det är inte bra att äta för mycket mediciner.”

5. ”Det finns andra som har det så mycket värre!”

6. ”På min tid fanns det inget som hette depression!”

7. ”Du som har det så bra, vad har du att vara ledsen över?”

8. ”Alla har sina toppar och dalar!”

9. ”Äsch, det går över!”

10. ”Ryck upp dig!”

11. ”Det blir inte bättre av att du bara ligger hemma!”

12. ”Jag tror inte på depressioner!”

13. ”Du skrattar ju alltid när jag ser dig!”

14. ”Sover du ordentligt?”

15. ”Du behöver komma ut bland folk!”

16. ”Du är bara lat!”

17. ”Le lite!”

18. ”Allt går om man bara vill!”

19. ”Du försöker ju inte ens!”

20. ”Ta en promenad så ska du se att du mår bättre!”

21. ”Skärp dig!”

22. ”Vad är det som är så jobbigt?”

23. ”Skaffa ett jobb!”

24. ”Det är ingen idé att deppa!”

25. ”Så farligt är det väl inte?”

26. ”Hur kan du vara så trött, du gör ju inget?”

27. ”Det är bara bita i det sura äpplet och gå vidare!”

28. ”Varför ska du äta så mycket mediciner?”

29. ”Sluta tänka så!”

30. ”Jamen så kan du inte gå runt och tänka!”

31. ”Men jag har faktiskt läst att … ”

32. ”Vad har du att må dåligt över egentligen?”

33. ”Gör det bara!”

34. ”Ta dig samman!”

35. ”Du vill ju bara ha uppmärksamhet!”

36. ”Men hur kan du vara glad just nu om du är deprimerad?”

37. ”Så farligt är det inte!”

38. ”Det är bara en fas!”

39. ”Men ge dig nu!”

40. ”Du vill bara inte gå upp ur sängen!”

41. ”Du försöker ju inte ens!”

42. ”Hur kommer din framtid att bli om du inte skärper dig nu?”

43. ”De som talar om självmord vill bara ha uppmärksamhet!”

44. ”Gå till en psykolog så löser sig allt!”

45. ”Du som har så mycket att vara glad för!”

46. ”Gud vad du överdriver!”

47. ”Gör något kul i stället!”

48. ”Varför gråter du hela tiden?”

49. ”Ge det tid!”

50. ”Du är inte den enda som mår dåligt här i världen!”

51. ”Jag mår ännu sämre än dig!”

52. ”Man kan inte må dåligt hela tiden.”

53. ”Det är inte konstigt att du sover hela dagarna när du är uppe så sent på natten.”

54. ”Du behöver bara lite fasta rutiner.”

55. ”I morgon är en ny dag!”

56. ”Du verkar inte vilja må bra.”

57. ”Det löser sig.”

58. ”Du överanalyserar allting”!

59. ”Mår du dåligt nu igen?”

Listan skulle kunna göras längre, men jag nöjer mig så här för denna gång.

För den som vill läsa mer om depression hittar du en bra länk här.

Är du själv drabbad, kommentera gärna med dina egna erfarenheter eller kommentarer du tycker ska läggas till! Är du inte drabbad – ge fan i att säga någon av sakerna på den här listan! 😉

Vill du boka min föreläsning om bipolär sjukdom, depression, ångest och livet med psykisk ohälsa så hittar du mer information om det här.

Screen Shot 2017-07-24 at 19.38.55

11 thoughts on “59 kommentarer man är så jävla trött på att höra från andra när man har depression

 1. Otroligt bra lista! Jag tror inte folk inser hur fel det egentligen kan låta 🙄

  1. Nä, jag tror inte heller det! Därför är listan så viktig! Tack för din kommentar! KRAM!

 2. Så himla skönt att någon vågar prata om det mer öppet och vågar ta upp det såhär!
  Jag delade inlägg på min facebook sida <3

 3. Den listan stämmer väldigt bra. Själv är jag deppig ofta och vill eller orkar inte med något utan bara tjuter och så är man nere i mörkret. Det finns de som tycker att man ska ta sig i kragen och säger gör något roligt är som att få en käftsmäll.

 4. Åh vad kul att du skrev ut att vi hjälptes åt ett gäng 🙂 Får nog folk att förstå också att det här inte är ”bara en gnällig, deppig person som vill tycka synd om sig själv” utan att vi alla får höra så otroligt mycket dumt när vi kämpar hårt som bara den. Vad spännande att du håller föreläsningar om psykisk ohälsa, otroligt viktigt ämne! Hoppas du får prata på skolor för önskar verkligen man hade fått mer info om det när man var yngre, liksom HUR vanligt det är och att ens ”konstiga” tankar är helt normala i ett sjukdomstillstånd? 🙂

  1. Åh, såklart jag skriver ut att jag fick hjälp! Det är så viktigt att visa att ingen är ensam med de här tankarna! Det var det värsta när jag började må dåligt, att jag kände mig som den enda i världen som tänkte och mådde så som jag gjorde. Det var det som fick mig att börja föreläsa! KRAM!

 5. Bra lista som jag ska undvika att använda. Som anhörig vill man ”peppa” och trösta, men det kan bli så fel. Frågan är vad man vill höra?

Comments are closed.