Mina bästa tips till alla som vill tjäna pengar på sitt skrivande (del ett)

Nyligen så postade jag i gruppen Pink Room på Facebook och berättade kort om mitt jobb och roligt nog var det många som blev nyfikna och ville veta mer. Vilket jag förstår! Jag lever ju drömmen i princip. Det är inte menat att låta som skryt, det är menat som inspiration.

Jag minns själv när jag var ung och satt hemma framför datorn och drömde mig bort till en framtid där jag kunde leva på att smälla på tangentbordet. Då var det jag som skrev till andra och bad om guidning – så av den anledningen tänker jag försöka ge alla sköna tjejer där ute mina bästa tips!

VARFÖR SKA DU LÄSA  JUST MINA TIPS?
Jag ser inte mig själv som en skriv-coach egentligen men när jag tänker tillbaka på allt jag gjort så känner jag att mina tips ändå kan vara värt något. Jag började skriva när jag var väldigt ung och drömde om att få göra det som jobb. I dag driver jag den här bloggen med 700 läsare om dagen och jobbar på halvtid som redaktör och reporter för en sajt som heter Wooah. 2015-2017 jobbade jag som reporter, redaktör, programledare och krönikör på Expressen och Omtalat.nu. Innan det skrev jag för Aftonbladets ”Lajkat” och har också skrivit för Nyheter24 och TV3 och en hel hög andra sajter och företag.  Jag hjälpte också Therese Lindgren med hennes debutbok ”Ibland mår jag inte så bra”.

Skrivandet har inte alltid varit något som försörjt mig till 100% utan jag har ofta kombinerat det med andra jobb eller studier. Innan jag började på Expressen har jag jobbat mycket som copywriter och skribent för olika sajter och företag. Ena månaden så skrev jag en guide till WordPress, andra månaden skrev jag copy till en dejtingapp. Ibland gjorde jag översättningar, ibland skrev jag pressmeddelanden, ibland skrev jag tal. Listan kan göras oändlig. Men summan av kardemumman är – jag har skrivit jävligt mycket de senaste tio åren.

shutterstock_425681137

VAD EXAKT ÄR DET DU JOBBAR MED JUST NU?
Just nu jobbar jag som reporter och redaktör, som sagt. Mitt jobb går ut på att hitta bra storys och skriva dem. Ibland är det en översättning från en utländsk sajt, ibland hittar jag på något helt eget. Jag skriver, bildsätter och publicerar själv. Den största delen av min dag lägger jag på att hitta bra nyheter, kontakta personer jag vill skriva om och sedan skriva själva texterna. Man måste hela tiden tänka på vem man skriver för. Målgruppen för just Wooah är unga kvinnor, så inför varje sak jag funderar på att skriva måste jag fråga mig själv, är det här något folk kommer klicka på och vilja se eller läsa?

BESTÄM VAD DU VILL SKRIVA OM
Vissa av er kanske redan har jobbat lite med att skriva men jag väljer att fokusera den här texten kring de som aldrig skrivit for a living tidigare men är nyfikna och vill komma igång!

En av de första sakerna du behöver göra är att komma på vad för typ av texter du vill skriva och för vem. Vill du skriva om smink och skönhet? Vill du översätta texter? Vill du skriva om nyheter? Recensioner? Vill du skriva copy eller bli en pressekreterare? Kanske författare? Känn efter vad som lockar dig mest och välj en bana. Eller så testar du dig fram och ser om du hittar din egen väg.

exp3

HUR KOMMER MAN IGÅNG MED SKRIVANDET?
Var beredd på att du inte kommer bli rik på skrivandet på en vecka. När jag kom igång så skrev jag gratis. Ganska länge! Just för att jag ville få erfarenhet och fylla ut mitt CV men också för att den stora hemligheten bakom att vara en bra skribent är att skriva, skriva, SKRIVA! Om du inte redan skriver på jobbet, så starta en blogg, va aktiv i trådar på Facebook, skriv dagbok bara för dig själv, skriv listor på saker du vill göra, gör en egen receptbok – VAD som helst, bara du sitter vid datorn och skriver. Det är så du håller fingrarna igång och lär dig att inte fastna.

HUR HITTAR MAN ARBETSGIVARE?
Det beror helt på vilken typ av skrivande du till ägna dig åt. Vill du skriva om mode? Ja, då googlar du fram sajter och företag som pysslar med mode. Titta på de texter de har, är det bloggformat, är det reklamblad, är det nyhetsbevakning? Försök tänka dig in i vilken roll du skulle kunna ha för dem!

LÄGG TID PÅ ATT SKRIVA DINA TEXTPROVER
När du mailar en arbetsgivare så kommer de vara nyfikna på vad du har gjort innan. Om du då inte har skrivit för tusen företag tidigare så är det viktigt att du har textprover på lager. Alltså bara något du har skrivit som du kan visa upp. Textprovet bör vara anpassat för det jobbet du söker, så lägg gärna någon extra timme på att få till det perfekt och skicka inte iväg något du inte är nöjd med.

MÅSTE MAN KUNNA SKRIVA PERFEKT?
Nej. Det måste du inte. Jag slarvar mycket när jag skriver och det kan bli stavfel här och där. Det viktiga är att du har ett bra flow i dina texter och att du kan ta kritik utan att bli sur eller ledsen.

BEHÖVER MAN VARA UTBILDAD?
Jag har inte behövt visa upp mina betyg från universitetet eller gymnasiet en enda gång när jag sökt skribentjobb men självklart är det olika från jobb till jobb. Jag fick jobb på Expressen utan att vara utbildad journalist men om din dröm är att vara journalist så ska du självklart utbilda dig. Det finns också andra mindre kurser inom skrivande som du kan ha nytta av. Jag har till exempel läst en kurs som heter ”Att skriva för webben och interaktiva medier”, som var väldigt givande och bara en termin lång. Du hittar massor av bra kurser på Antagning.nu eller om du googlar efter utbildningar. Många går att sköta på distans och i kombination med ett annat jobb.

MEN HALLÅ, JAG HAR FORTFARANDE MASSOR AV FRÅGOR!
Gå med i min grupp ”ALEXANDRAS SKRIVTIPS” på Facebook, så svarar jag på dina frågor där! Följ gärna bloggen och då speciellt kategorin ”Jobb och karriär” där flera inlägg på detta tema kommer komma upp! Jag kände att jag var tvungen att runda av detta första inlägg här, för att det inte ska bli för långt! Du kan också kontakta mig direkt på Facebook! (Alexandra Algerydh)

2 thoughts on “Mina bästa tips till alla som vill tjäna pengar på sitt skrivande (del ett)

Comments are closed.