Tro inte på allt du ser – så här ser jag ut när jag har ångest eller depression

– Du ser ju inte ut att må så dåligt!

Så sa hon alltså, min psykolog och pekade på min mascara.

– Du har ju orkat sminka dig till och med.

Det tog tre sekunder sen började den mascaran rinna ner för kinderna i stället. För att jag blev ledsen, för att jag blev arg. För att jag kände mig dum som sminkat mig inför ett läkarbesök. Men och andra sidan så hade jag peppat mig själv mentalt i över en vecka för att ens klara av att gå utanför dörren.

Så många av oss går runt och mår dåligt och är drabbade av sjukdomar som inte syns på utsidan. Så risken och paniken att inte bli trodd hänger alltid tungt över oss. Men vi måste lära oss; depression- och ångest-sjukdomar har inte ett visst utseende. Du kan tro dig se sanningen men du kan aldrig veta säkert bara genom att bedöma någons utseende eller beroende på om de har  mascara på sig eller inte.

När jag var sjuk som värst (depression) 2009-2010, så brukade jag önska att jag hade brutit mitt ben i stället. Ungefär samtidigt som jag blev sjukskriven på heltid så var det en av mina vänner som ramlade och faktiskt bröt ett ben. Det var så självklart för alla att förstå hans frustration och smärta, och inte minst varför han inte kunde jobba utan behövde vara sjukskriven. Hans kollegor och chefer skickade blommor och lyckönskningar medan jag satt ensam hemma utan varken samtal eller presenter.

För mig var det en DRÖM att ha en sjukdom som syns på utsidan! Och när jag beskriver det så brukar många hålla med mig men för att bevisa min poäng ytterligare så ska jag visa er precis hur jag ser ut när jag har ångest eller mår psykiskt dåligt på annat sätt.

  1. Den här bilden är tagen samma dygn som jag grät mig själv till sömns över hur värdelös och tjock och ful jag är. Jag la mig i sängen 21:50 och somnade inte förrän 05:30. Hela tiden tiden låg jag vaken i sängen och HATADE mig själv med alla fula ord jag kunde komma på:

Screen Shot 2017-12-21 at 18.36.29

2. Nästa bild är tagen på en fest, som jag var nära på att ställa in för att jag fick panikångest över bara tanken på att vara bland människor. Trots att de människorna är några av mina absolut närmaste vänner:

Screen Shot 2017-12-21 at 18.39.50

3. Den sista bilden är tagen under en period jag var sjukskriven på heltid på grund av bipolär depression:

Screen Shot 2017-12-21 at 18.42.32

Kan vi kollektivt lova varandra att inte väga in utseende när vi ska förstå, acceptera eller bedöma på hur en person mår?

Tack! ❤️

One thought on “Tro inte på allt du ser – så här ser jag ut när jag har ångest eller depression

Comments are closed.