INFORMATION OM MIN FÖRELÄSNING

VADÅ FÖRELÄSNING?
Jag fick diagnosen Bipolär sjukdom (typ II) när jag var 22 år gammal. Redan tidigt bestämde jag mig för att jag skulle kämpa för att sprida medvetenhet och bryta det tabu som råder kring att prata öppet om psykisk ohälsa. Den kollektiva tystnaden är dödlig och mitt mål är att ingen ska känna sig konstig, ensam eller utanför.

Är det alltid enkelt? Nej. Känns det alltid värt kampen? Ja.

OM FÖRELÄSNINGEN
Till en början berättar jag om vad bipolär sjukdom är och hur den ter sig i sina olika faser – mani, hypmani och depression. Sedan blir föreläsningen mycket mer personlig och jag går in i detalj på hur jag lever och lär av sjukdomen varje dag, hur jag själv och omvärlden reagerade på diagnosen och hur min prognos för framtiden ser ut. Ett viktigt ämne inbakat i ett lättsamt och öppet paket där inga frågor är dumma frågor. Föreläsningen finns i två upplägg: 60 minuter eller 90 minuter (med paus).

“Alexandra berättade om de olika behandlingar hon har fått och de möten med sjukvården som hon har haft. Utöver det fick vi lyssna till hennes personliga resa: om att känna sig ensammast i världen, att bära på skuld för att det inte finns någon tydlig anledning till sjukdomen och att hantera omgivningens reaktioner och fördomar. Alexandra inledde sin föreläsning med att berätta att hon ska prata om ett tungt ämne, men att det är tillåtet att skratta, och att vilka frågor som helst går bra att ställa. Det är inte varje dag man får höra någon berätta så öppet och ärligt om psykisk ohälsa.”

  • Åsa Edenfeldt, Täby Enskilda Gymnasium (2015, 2016, 2017)

”I varje klass som får höra Alexandra berätta om hur det gick till när hon insjuknade och fick sin diagnos har det suttit åtminstone en elev som efteråt har berättat för mig som lärare vilken känsla av lättnad det varit att höra att det finns fler med psykisk ohälsa. Mina elever sitter där i egenskap av studenter som ska tentera Klinisk psykologi men får istället möta en ung jämlike som brottas med livet på ett sätt som de själva gör. Detta har varit den riktigt stora vinsten med att boka Alexandra – och orsaken till att jag vill ha tillbaka henne år efter år.”

  • Maria Bivesjö, Klara Södra Gymnasium (2014, 2015, 2016, 2017)

BOKA FÖRELÄSNING
Vill du att jag kommer till din arbetsplats, skola eller ditt event och föreläser? Maila mig på alexandra.algerydh@hotmail.com för att få en offert.